Logopedische therapie

De eerste stap is inzicht krijgen in uw situatie. Met behulp van vragen komen we er met elkaar achter hoe uw dagelijks leven en daarbij horende patronen eruit zien. Op die manier kunnen passende adviezen worden gegeven. Samen kijken we hoe we kunnen zorgen voor een zo optimaal mogelijke stemhygiëne (de manier van omgaan met de stem). Hierbij is het belangrijk om een fijne balans te vinden tussen de stembelasting en de stembelastbaarheid (dat wat de stem aankan). Daarbij zijn ook de houding en ademhaling van belang.

Met behulp van verschillende methoden streven we naar ons doel: een prettige manier van stemgeven en het verminderen van uw klachten.

 

 

Stem

De stem is een waardevol middel in onze dagelijkse communicatie. We hebben onze stem nodig om verbaal te communiceren met anderen. Wanneer de stem goed functioneert valt het nauwelijks op hoe belangrijk en fijn het is om zonder problemen te kunnen spreken.
Op het moment dat de stem door bepaalde factoren minder goed functioneert, wordt vaak pas opgemerkt hoe vaak we onze stem gebruiken en welke rol dit speelt in de dagelijkse bezigheden.

Stemklachten kunnen plotseling optreden of als gevolg van een bepaald patroon of een gebeurtenis. Daarnaast komen stemklachten op alle leeftijden voor.
In het begin is het vaak wat onschuldig en vaak worden klachten vanzelf minder. Soms blijven klachten aanwezig en dit kan erg vervelend zijn. Wanneer u stemklachten ervaart, kan dit uw dagelijks leven belemmeren.

Wanneer naar een logopedist?
Het is raadzaam om contact met ons op te nemen wanneer u stem- en keelklachten ervaart. Ook twijfel is een reden om advies in te winnen.

De volgende klachten komen regelmatig voor:

  • Veelvuldig hoesten en keelschrapen; het gevoel hebben dat er iets in de keel zit (globusgevoel)
  • Keelpijn (na het spreken)
  • Heesheid en/of een schor stemgeluid
  • Momenten dat het stemgeluid wegvalt
  • Vermoeidheid van de stem; moe zijn na het spreken
  • Stemgeving (spreken) kost extra moeite
  • Roepen of zingen levert problemen op
  • Gespannen of benauwend gevoel in de keel of tijdens spreken
  • Ander stemgeluid dan voorheen; stijging of daling van spreektoonhoogte
  • De stem mist draagkracht en klinkt zwakker (zachter)

Bovengenoemde klachten kunnen de oorzaak zijn van volgende problematieken: een verminderd gevoel van eigenwaarde, niet meer durven spreken, sociale activiteiten en hobby’s vermijden, frustratie, etc.

 

Maak een afspraak

Heb je vragen of wil je meer weten over hulp bij stemklachten, neem dan contact met ons op.

contact